IGDENTAL

Зъбен камък

Kакво представлява зъбният камък?

Зъбният камък всъщност представлява минерализирана зъбна плака. Когато е в малко количество тя е безцветна и невидима, но неговата грапава повърхност е идеално място за развитие на патогенни микроорганизми. Структурата на зъбният камък го прави благоприятен за развитието на токсични бактерии, които са вредни както за зъба, така и за съседни венечни структури.

Видове зъбен камък

Зъбният камък се дели на надвенечен и подвенечен.

  • Надвенечният зъбен камък се намира по клиничната корона на зъбите. Цветът му е от светложълт до тъмно кафяв.
  • Подвенечният зъбен камък е скрит дълбоко във венечния джоб и има серумен произход. Поради тази причина почистването му е трудно. Редовното почистване от стоматолог е гаранция за здрави зъби., свеж дъх и чаровна усмивка.

Почистване на зъбният камък

Почистването на зъбен камък е процедура, известна още като скалинг. Той бива два вида: ръчен и механичен.

В съвременната стоматология ръчното почистване на зъбният камък и кореновите повърхности на практика не се използва. Вместо това се използват модерни ултразвукови инструменти, които правят процеса бърз и безболезнен.

Вижте нагледно как се извършва тази процедура в следващото видео:

След скалинга зъбите задължително се полират.

Съществуват два типа полиране:

1. Полиране със специален апарат (airflow)

2. полиране с гумичка, паста или четкa.

Airflow полирането става със специален апарат който впръсква под високо налягане смес от вода и специално полираща сода. Полирането с гумичка става с наконечник на бавни обороти. За целта се използва паста която премахва налепите и заздравява емайловата повърхност..

По време на процедурата пациентите не изпитват болка. Понякога се получава леко кървене, което след третиране със специален разтвор отминава.

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван!