Информация

Кариес


Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което води до тяхното разрушаване, а ако процеса остане нелекуван и до пулпит. Първоначално кариеса започва да се развива в емайла – най-горна и здрава часр на зъба. Тогава и развието му е най-бавно, а лечението най-бързо и евтино. С развитието си кариеса преминава от емайла към дентина – средната обвивка на зъба. Там процеса засилва скоростта си на развитие, заради самата структура и здравина на дентина. Ако няма достатъчно своевременна намеса от страна на стоматолога кариеса достига до вътрешността на зъба – пулпата и се налага умъртвяване на зъба и лечение на кореновите канали.
(Прочети целия текст)

 

Възпалени венци


Венците дават линията на усмивката и изграждат така наречената червена естетика. Тяхната функция е повече структурна, отколкото естетична. Венците са част от пародонталния апарат, който задържа зъбите в устата. Тяхното здраве и добър вид е важен не само за външния вид но и за здравото закрепване на зъбите към костта.
(Прочети целия текст)

Пародонтология


Науката пародонтология, подраздел на стоматологията, се занимава с изучаването на пародонта – неговата структура, функция, болестни състояния и др. Буквалният превод на думата означава – паро – около и донт – зъб. Главната цел да пародонтологията е да запази вашите собствени зъби и да бъдат избегнати сложни хирургически манипулации. Пародонтологията е и неразривно свързана с имплантологията.
(Прочети целия текст)

Кариесология


Зъбният кариес е инфекциозно заболяване, което обхваща всеки един от нас. Той е с мултифакторен произход. Това означава, че няма точно един определен причинител, с чието отстраняване да се премахне появата му. Развитието си започва от емайла и продължава в дълбочина към дентина. Според това се разделя на – петно, повърхностен, среден и дълбок. Допълните развитие на дълбокия кариес води до пулпити, които са обект на ендодонтията.
(Прочети целия текст)

Кисти


Кистите представляват кухина, подплатена отвътре с епител, ограничена от съседните структури със съединително-тъканна капсула. Кистозното съдържание е течно или кремообразно. Познати са още и псевдокисти – при тях е на лице само капсула, без наличие на епител. Кистите растат бавно и експанзивно, като причиняват раздуване на костта и понякога може да се стигне до лизиране на компактата. Растежът им се обуславя от три основни фактора – стенен растеж, хидростатично налягане и ензими, водещи до костна резорбция.
(Прочети целия текст)