Зъбен камък

На много от хората не им е ясно какво е зъбен камък и защо трябва да бъде отстранен. Затова ние сме длъжни да ви обясним всичко за зъбния камък, вредата от него и как да го отстраним.
Зъбният камък е минерализирана зъбна плака, която е меко аморфно отлагане по зъбите. Когато е в малко количество тя е безцветна и невидима, но неговата грапава повърхност е идеално място за развитие на патогенни микроорганизми. Структурата му го прави резервоар за токсични бактерии, които са вредни и за съседни венечни структури. Зъбният камък е надвенечен и подвенечен.
Надвенечният зъбен камък се намира по клиничната корона на зъбите. Цветът му е от светложълт до тъмно кафяв, които се наблюдава при пушачите или в случай, че дълго време не е бил премахван.
Докато подвенечният зъбен камък се открива трудно дори и при преглед, защото е скрит дълбоко във венечния джоб и има серумен произход. Поради тази причина почистването му е трудно. Редовното почистване от стоматолог е гаранция за здрави зъби., свеж дъх и чаровна усмивка. Зъбният камък не може да се отстрани с четка и паста за зъби. Затова е препоръчително да се посещава стоматолог, и то редовно.
Това почистване се нарича скалинг. Той е два вида: ръчен и механичен. В съвременната стоматологична практика ръчното инструментиране на зъбите и кореновите повърхности на практика почти не се използва. То е заместоно от модерни ултразвукови апарати, които правят процеса бърз и безболезнен. Ръчното инструментиране на твърдите зъбни тъкани се използва за много малки зони от засегнатите зъби.
След скалинга е задължително да се полират зъбите. Съществуват два типа полиране: 1. Полиране със специален апарат(airflow) и 2. полиране с гумичка, паста или четкa.
Airflow полирането става със специален апарат който впръсква под високо налягане смес от вода и специално полираща сода. Полирането с гумичка, четка и полирна паста става с наконечник на бавни обороти. За целта се използва паста която премахва налепите и заздравява емайловата повърхност..

Всеки пациент би си задал въпроса дали тези процедури са болезнени. По време на тях болка няма, може да се получи леко кървене което след третиране със специален разтвор бързо отминава. Вследствие на процедурата може да се появи болка с различна интензивност, но за това има подходящи медикаменти за които вашият стоматолог ще Ви информира.