Пародонтология

Науката пародонтология, подраздел на стоматологията, се занимава с изучаването на пародонта – неговата структура, функция, болестни състояния и др. Буквалният превод на думата означава – паро – около и донт – зъб. Главната цел да пародонтологията е да запази вашите собствени зъби и да бъдат избегнати сложни хирургически манипулации. Пародонтологията е и неразривно свързана с имплантологията.

Пародонтът е функционално тъканен комплекс, който осъществява връзката между зъба и организма. Неговата структура и функция са сложни и могат да бъдат увредени от микроорганизмите, намиращи се в зъбния камък и плака. Заболяванията на пародонта са често срещано явление – около 90% от тридесетгодишните страдат от едно или друго заболяване на пародонта – гингивит, пародонтоза (пародонтит) и др. Те са и една от най-честите причини за загуба на зъби. Често пациентите не предполагат за сериозността на заболяването, а го отъждествяват като кървене от венците. За да бъде спрян процеса на загуба на зъбодържащия апарат е необходима перфектна орална хигиена, редовно почистване на зъбния камък и плака – на 6 месеца. При напреднал процес са необходими и допълнителни лечебни манипулации.

За Вашето перфектно парадонтално здраве, зъболекарите ни извършват най-модерните процедури, включително дълбок лазерен кюретаж. Лазерният кюретаж е една от най-модерните процедури за лечение на пародонтоза (пародонтит). При него „джобовете”, образувани вследствие на патологичния процес, се обработват с лазер, като по този начин се премахват болестотворните микроорганизми и променената тъкан. Тъй като лечението се извършва с лазер, то е безболезнено и обикновенно не е обходимо поставянето на анестезия.