Кариес

Кариесът е заболяване на твърдите зъбни тъкани, което води до тяхното разрушаване, а ако процеса остане нелекуван и до пулпит. Първоначално кариеса започва да се развива в емайла – най-горна и здрава часр на зъба. Тогава и развието му е най-бавно, а лечението най-бързо и евтино. С развитието си кариеса преминава от емайла към дентина – средната обвивка на зъба. Там процеса засилва скоростта си на развитие, заради самата структура и здравина на дентина. Ако няма достатъчно своевременна намеса от страна на стоматолога кариеса достига до вътрешността на зъба – пулпата и се налага умъртвяване на зъба и лечение на кореновите канали.

В началните си периоди на развитие кариеса на предизвиква болка в зъба, като това привидно говори за здраве. Затова не е препоръчнителни посещението на стоматолог да бъде само когато се появи болка в някои зъб. Тогава обикновенно се налага лечение на кореновите канали, което е свързано с инвестиция на повече време и средства. Често при провеждане на кореново лечение, вследствие на напреднал кариес и много голямо разрушение се налага и поставянето на корона върху зъба, което допълнително ускъпява лечението.

Редовните профилактични прегледи спомагат за ранното откриване на зъбния кариес и лечението му в началния стадии, като по този начин се избягват сложните и скъпо стръващи манипулации.

Друга характерна особеност на кариеса е промяната в цвета на засегнатото поле. За жалост тази промяне не винаги води до почерняване, по често да матиране на повърхността – в началните етапи, което го прави по труден за откриване при ежедневните орално-хигиенни процедури.Важно е да знаете, че в началните етапи кариеса не води до болкови симптоми, затова не чакайте те да се появят.